**Hasznos Tanácsok a Tökéletes Macskaeledel Kiválasztásához** 1. **Összetevők Ellenőrzése**: Mindig nézd meg az összetevőket! A legjobb, ha a hús az első helyen szerepel, és kerüld az olyan ételeket, amelyek mesterséges adalékanyagokat vagy töltőanyagoka
Földrengés volt Magyarországon, ennek a városnak a közelében érzékelték
Ami a macskaeledelt illeti, a gazdiknak bőven van miből válogatniuk. A polcok számtalan eltérő fajtájú, állagú termékkel vannak tele - az olcsó eledelektől a prémium márkákig. De a drága nem feltétlenül jelent jót, és még az olcsó opciók sem feltétlenül rosszak. Ha jól szeretné etetni a macskáját, figyelnie kell arra, hogy mi kerül a tálba. Mert nem minden egészséges, ami jól néz ki vagy jó illatú.
A macskák természetüknél fogva tisztán húsevők, ami azt jelenti, hogy táplálkozási igényeik szorosan összefonódnak az állati eredetű ételekkel. Emésztőrendszerük az állati fehérjék hatékony feldolgozására van optimalizálva, míg a növényi alapú összetevők megemésztése számukra komoly kihívást jelent. Érdekes módon, a macskák belei jelentősen rövidebbek, mint a növényevő vagy mindenevő állatoké. Például egy juh beleinek hossza körülbelül 24-szerese a testhosszának, míg egy macska esetében ez a szám csupán háromszoros. Ebből adódóan a vegán vagy vegetáriánus táplálkozás nem megfelelő választás számukra, hiszen szükségük van a húsra ahhoz, hogy egészségesek maradjanak.
Ennek ellenére számos kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszer tartalmaz növényi alapú összetevőket, például zöldségeket, gyümölcsöket vagy gabonaféléket. Kis mennyiségben - legfeljebb öt százalékban - ezek az összetevők ártalmatlanok, mivel a macskák ősei is fogyasztottak valamennyit zsákmányuk gyomortartalmán keresztül. Probléma abból adódhat, ha a növényi alapú összetevők átveszik az uralmat, vagy - ami még rosszabb - cukrot is tartalmaznak - írja a merkur.de.
A cukor, bármilyen formában, rendkívül káros hatással van a macskák egészségére. Elősegíti az elhízást, rombolja a fogakat, és hosszú távon cukorbetegség kialakulásához vezethet. Az igazi veszély abban rejlik, hogy a cukrot gyakran ártalmatlannak tűnő elnevezések mögé bújtatják, mint például a glükóz, karamell, répapép vagy kassziagumi. Emellett a gabonafélék emésztése is nehézkes számukra, ezért csak minimális mennyiségben lenne szabad ezeket az étkezésükhöz adni.
Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb a hústartalom, annál jobb. A jó minőségű eledel legalább 60 százalékban húst tartalmaz. Ideális esetben ennek izomhúsnak, szívnek vagy májnak kell lennie - kiváló minőségű fehérjeforrásoknak, amelyek nagyon hasonlítanak a macska természetes étrendjéhez.
A száraz és nedves táplálék közötti legszembetűnőbb eltérés a víztartalom: míg a nedves eledel víztartalma általában 70-80% körüli, addig a száraz változat csupán körülbelül 10%-ot tartalmaz. Mivel a macskák természetüknél fogva hajlamosak keveset inni, a nedves eledel fogyasztása révén jelentős mennyiségű folyadékhoz jutnak. Ez segít tehermentesíteni a veséiket, és hozzájárul a húgyúti fertőzések megelőzéséhez.
A száraz eledel ezzel szemben azzal az előnnyel rendelkezik, hogy tovább eláll és könnyebb kezelni. Azonban magas az energiasűrűsége, ami túlzott mennyiségben történő fogyasztás esetén gyorsan elhízáshoz vezethet .
Sok állatorvos és táplálkozási szakértő a kiváló minőségű nedves eledelt ajánlja fő étrendként. Ez áll legközelebb a macska természetes étrendjéhez, és támogatja a folyadékbevitelt. A száraz eledel kis mennyiségben használható kiegészítőként vagy különleges etetési helyzetekben - de nem lehet az étrend fő összetevője.
Ha a csomagoláson olyan kifejezéseket talál, mint nyershamu, nyersfehérje vagy taurin, ne essen pánikba! A nyershamu rendkívül fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, és a nedves eledelben ennek mértéke nem haladhatja meg a két százalékot. A taurin egy létfontosságú aminosav, amelyet a macskák nem képesek előállítani maguknak – egy kiváló minőségű eledelnek 1500 és 2000 milligramm közötti mennyiséget kell tartalmaznia kilogrammonként a szárazanyagban. A nyersrost pedig az emésztés elősegítésében játszik szerepet, hiszen emészthetetlen élelmi rostokat jelent. Ebből a szempontból a nyersrost tartalomnak 0,5 és két százalék között kell mozognia.
Végül, de nem elhanyagolható szempont, hogy érdemes alaposan átnézni az etetési ajánlásokat. Általában elmondható, hogy minél kisebb a javasolt napi adag, annál gazdagabb tápanyagokban az eledel. Ez azt jelenti, hogy bár a minőségi eledel első ránézésre drágább lehet, a költségeket gyakran kompenzálja a szükséges kevesebb mennyiség.