Szeretnél sonkát vásárolni a közelgő húsvéti ünnepekre? Akkor érdemes figyelembe venni néhány fontos dolgot! - Agrárszektor

A NAK-tagok és a NAK-szaktanácsadók most 35% kedvezménnyel élhetnek a regisztráció során! Ne hagyd ki ezt a lehetőséget!
Friedrich László szerint különbséget kell tenni a gyorspácolással és a hagyományos vagy lassú pácolással előállított termékek között. A gyorspácolással készült élelmiszerek páclé-bevitele magasabb, mint a hagyományos eljárással készült társaiké, a termék páclé tartalma ebben az esetben 20-40%-ra tehető. Az ezzel az eljárással készült termékek általában olcsóbbak, állományuk puhább, könnyebben rághatóak, a tápanyag- és fehérjetartalmuk a bevitt páclé arányával csökken, így kisebb, mint a hagyományos pácolással előállított sonkáké - derült ki a MATE közleményéből.
A gyors pácolási technikával készült sonkák füstölési folyamata meleg vagy forró módszerekkel történik, amely során a hús 60-80 Celsius-fok között, néhány órán át füstölődik. Ennek a készítési eljárásnak köszönhetően a sonka belső hőmérséklete általában nem éri el a 72 Celsius-fokot, így ezeket a termékeket mindig ajánlott főzni a fogyasztás előtt. Ezzel szemben a hagyományosan pácolt sonkák hideg füstölési eljárással készülnek, amely 20 Celsius-fok alatti hőmérsékleten zajlik. Ez a folyamat több napot is igénybe vesz, és ennek eredményeként a hús nyers állapota eltűnik, így vásárlás után azonnal fogyasztható például tojással vagy zöldségekkel kiegészítve.
A szakértő véleménye alapján az ár-érték arányt figyelembe véve a gyorspácolással készült termékek olcsóbbak, de ha összevetjük őket a hagyományos pácolású sonkákkal, akkor világosan látszik, hogy az utóbbiak esetében a tömegvesztés következtében a húsfehérje koncentrációja magasabb. Ennek eredményeképpen a hagyományosan pácolt sonkák nemcsak élvezeti szempontból értékesebbek, hanem tápanyagokban is gazdagabbak.
A MATE szakértője értékes tanácsokkal látta el a vásárlókat. Kiemelte, hogy vásárlás előtt elengedhetetlen alaposan átnézni a termék címkéjét. Fontos információk, mint a termék neve, a szavatossági idő, valamint az, hogy a fogyasztás előtt szükséges-e főzni a terméket, mind szerepelnek rajta. A hazai sonkák kiemelkedő minőségűek, ezért a MATE intézetigazgatója arra ösztönzi a vásárlókat, hogy mindig a hazai termékeket válasszák.
A termék származása kiemelkedő jelentőséggel bír, akárcsak a feldolgozási módszer helyszíne. Ha hazai gyártású sonkát választunk, garantáltan egy prémium minőségű termék kerül a kosarunkba.
- Friedrich László tájékoztat minket.