Az Európai Unió jóváhagyta egy bizonyos rovarfaj élelmiszeripari felhasználását, amely eddig kizárólag horgászboltok polcain volt elérhető! - Ripost

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság fontos figyelmeztetést tett közzé, amely arra irányítja a figyelmet, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az ilyen jellegű élelmiszerek vásárlásakor. Emellett bemutatjuk azt a rovarfajt, amely ezentúl akár az ételeinkbe is bekerülhet!
Az Európai Bizottság 2021 óta megnyitotta a kapukat a rovar eredetű alapanyagok élelmiszeripari alkalmazása előtt. Most pedig egy újabb izgalmas lépést tett: engedélyezte egy, főként horgászboltokban elérhető rovar felhasználását bizonyos élelmiszerekben. Ismerd meg ezt az új összetevőt, és tudd meg, mire érdemes odafigyelni az ilyen típusú termékek vásárlásakor!
A hazai piacon a rovartermékek felhasználásával készült élelmiszerek széleskörű elterjedését több tényező is lassítja az NKF szerint. Az egyik fő ok, hogy ezeknek a termékeknek az elfogadottsága a magyar lakosság körében viszonylag alacsony. Emellett a rovar eredetű alapanyagok árát a bonyolult és hosszú engedélyeztetési folyamat mellett az új technológia bevezetésével járó magasabb előállítási költségek is növelik. Magyarországon emellett a hatályos jogszabályok alapján csak takarmányozási céllal állíthatnak elő rovar alapú termékeket.
Az Európai Unió által jóváhagyott új élelmiszerek között már megtalálhatóak olyan különleges összetevők, mint a házi tücsök (Acheta domesticus), a keleti vándorsáska (Locusta migratoria), az alombogárlárvák (Alphitobius diaperinus) és a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) által nyújtott termékek.
A fentiek mellett már a közönséges lisztkukac (Tenebrio molitor) teljes lárvájából nyert, UV-fénykezelt pora is felhasználható élelmiszer alapanyagként az unió területén. A kérelmet még 2019 nyarán nyújtotta be a Bizottságnak a francia Nutri'Earth vállalat, így az engedélyezésétől számított 5 évig kizárólag ők jogosultak ezen termék EU-n belüli forgalomba hozatalára!
A rovar alapú élelmiszerek megítélése sokszor ellentmondásos, ezért elengedhetetlen, hogy a fogyasztók világos és korrekt információkat kapjanak e termékekről. Ennek érdekében a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszerek címkéjén a termék nevét legalább olyan betűmérettel kell kiemelni, mint amilyennel a termék megnevezését feltüntették. Ez segít abban, hogy a vásárlók tudatos döntéseket hozhassanak, és tisztában legyenek a választásaik következményeivel.