Elképesztő felfedezés: ásványi olaj nyomai rejtezhetnek élelmiszereinkben!

Különböző módokon juthatnak kőolajszármazékok az élelmiszerekhez.
Az élelmiszerek előállítása során számos szakaszban érintkezhetnek ásványolaj-eredetű szénhidrogénekkel, ami szennyeződéshez vezethet. Ez a kapcsolat előfordulhat például a betakarításhoz használt gépek, a gyártási folyamat, a csomagolóanyagok vagy akár a jelölő festékek révén is. A Hungalimentaria konferencia egyik tudományos előadásán elhangzott, hogy az Európai Unió által szabályozott területeken folyamatosan végeznek laboratóriumi méréseket a potenciális szennyeződések monitorozására.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Eurofins Food and Feed Testing Hungary közös szervezésében megvalósult kétnapos Hungalimentaria Konferencia és Kiállítás során az élelmiszeripar legégetőbb kihívásait és eredményeit vizsgálták meg. Az eseményen Balázs Gábor, az Eurofins Food and Feed Testing élelmiszervizsgáló laboratóriumának osztályvezetője, izgalmas előadást tartott az ásványolaj-eredetű szénhidrogén szennyezők (MOSH, MOAH) témájában. Előadásában részletesen bemutatta a szennyezőforrásokat, a javasolt határértékeket és az analitikai kihívásokat, ezzel betekintést nyújtva a hallgatóságnak a téma komplexitásába.
Az élelmiszerek előállítása során számos tényező miatt érintkezésbe kerülhetnek különböző anyagokkal, ami szennyeződéshez vezethet.
A betakarítás és szállítás során alkalmazott gépek üzemanyaga, a különféle kipufogógázok, valamint a kenőolajok és porzást vagy letapadást gátló felületkezelő szerek mind potenciális szennyezőforrások lehetnek. Ezen kívül a csomagolóanyagok, mint például az újrahasznosított kartonpapír és a jutazsák, továbbá ezek ragasztóanyagai is hozzájárulhatnak a szennyezéshez. Ne feledkezzünk meg a jelölő festékekről sem, amelyek szintén megjelenhetnek az élelmiszerek és takarmányok feldolgozása során, valamint a kereskedelmi lánc bármely szakaszában. Az ilyen anyagok jelenléte komoly kihívásokat jelent a biztonságos és tiszta élelmiszerellátás biztosításában.
A szennyezést okozó anyagok általában ásványi olajok - mondta el Balázs Gábor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) rendszerben található emelkedő trendet mutató riasztások rávilágítanak: fontos foglalkozni ezzel a területtel.
Az élelmiszerek az előállítási folyamat számos pontján kerülhetnek kapcsolatba és szennyeződhetnek ásványolaj-eredetű szénhidrogénekkel - fotó: pixabay.com
A szennyezőanyagok körülbelül 65-85%-át ásványolajból származó telített szénhidrogének alkotják, amelyek között megtalálhatók az egyenes és elágazó láncú alkánok, valamint a naftének. Ezeket a vegyületeket a MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) rövidítéssel illetjük. Ezzel szemben a szennyezők 15-35%-a ásványolaj-eredetű aromás szénhidrogénekből tevődik össze, amelyek jellemzően 1-4 aromás gyűrűt tartalmaznak. Ezen vegyületek rövidítése MOAH, ami a Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons kifejezést takarja. A két fő kategória együtt MOH néven ismert.
A POSH (Polyolefin Oligomeric Saturated Hydrocarbons - Poliolefinek oligomerei, telített szénhidrogének) csoportba tartozó vegyületek főleg polietilénből vagy polipropilénből származnak; a POA-vegyületek (Poly Alpha Olefins - Poli-alfa-olefinek, ezek szintén telítettek) pedig a képlékenyebb műanyagok, fóliák, zacskók, kenőanyagok részét képezik.
Sajnálom, de nem tudom közvetlenül átkonvertálni a megadott forrást. Viszont szívesen segítek egyedi tartalom létrehozásában, ha megosztod velem, milyen témában szeretnéd, hogy írjak!
Az Európai Unió Bizottsága 2023 végén előterjesztett egy rendelettervezetet, amely a MOAH (Máshol Előforduló Aromás Hidrokarbonok) maximális határértékeinek meghatározására irányul. Ennek a lépésnek a célja, hogy ezek a vegyületek integrálódjanak az EU 2023/915 számú szennyezőanyag-rendeletébe.
Hasonló módon zajlanak a megbeszélések arról is, hogy a 231/2012/EU rendelet keretein belül meghatározzák a MOAH maximális szintjét az élelmiszer-adalékanyagokkal kapcsolatos előírásokban. Ezáltal a téma szabályozási vonatkozásai is naprakészen relevánsak maradnak.
Közben azonban számos tisztázatlan analitikai kérdés is felmerül, mivel az egyes laborok közötti összehasonlítások során jelentős eltérések figyelhetők meg az eredményekben. Ebből kifolyólag az Eurofins hálózat MOSH/MOAH analitikájával foglalkozó laboratóriumai közös munkacsoportot hoztak létre, amelynek célja a kiváló laboratóriumi gyakorlat kidolgozása és az egységesítés elősegítése.
Sajnálom, de nem tudom közvetlenül átkonvertálni a megadott forrást. Viszont szívesen segítek egyedi tartalom létrehozásában, ha megosztod velem, milyen témában szeretnéd, hogy írjak!
Természetesen! Íme egy egyedi változat: Kép forrása: pixabay.com