A hétköznapokban gyakran észrevétlenül rejtőző kockázatok: Miért jelenthet veszélyt a visszahívott popcornban felfedezett vegyi anyag? A popcorn, mint a filmek elengedhetetlen kísérője, sokak kedvence, de most egy rejtett fenyegetés került a figyelem köz


A napokban a Nébih termékvisszahívást tett közzé többféle popcorn kapcsán, mert a csomagolóanyagban határérték feletti mennyiségű PFOA és PFDA prekurzorokat mutattak ki. Ezek az anyagok első ránézésre talán ismeretlennek tűnnek, de valójában szinte minden háztartásban jelen vannak - főként a teflonbevonatú edények és csomagolóanyagok révén. De mi az a PFOA, miért tekinthető veszélyesnek, és hogyan kerülhet kapcsolatba az elfogyasztott élelmiszerekkel?

A Popz Europe Kft. popcornjainak csomagolásában a megengedett határértéket meghaladó mennyiségű PFOA és PFDA vegyületeket észleltek. A gyártó és a Nébih közösen döntöttek a termékek visszahívásáról, és arra kérik a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el ezeket a popcornokat, hanem lehetőség szerint vigyék vissza az üzletekbe. Fontos megjegyezni, hogy a kukorica magában nem szennyezett, de a csomagolásból ezek az anyagok átkerülhetnek az élelmiszerbe, különösen ha azt melegítik.

A PFOA (perfluoroktánsav) a perfluoralkil anyagok (PFAS) családjába sorolható, és ezek a vegyületek már évtizedek óta jelen vannak a különböző iparágakban. Használatuk sokrétű, például:

A PFOA különösen ellenálló vegyület: nem bomlik le könnyen sem a környezetben, sem az emberi szervezetben. Bioakkumulatív, azaz hosszú távon felhalmozódhat a testünkben - a felezési ideje akár 4 év is lehet.

Bár a kutatási folyamatok még nem zárultak le, számos tanulmány már felfedte, hogy a PFOA jelentős egészségügyi kockázatokat hordoz. E vegyület potenciálisan károsíthatja a májat, hormonális egyensúlyzavarokat okozhat, gyengítheti az immunválaszt, illetve magzati fejlődési rendellenességekhez is vezethet. Továbbá, a daganatos megbetegedések kockázatának növekedésében is szerepet játszhat.

A teflonbevonat használatával kapcsolatban a legtöbb félelem a PFOA nevű vegyület körül forog. Ez a szintetikus anyag a 20. század második felében számos háztartási és ipari termékben fellelhetővé vált - nem csupán főzőedényekben, hanem vízlepergető textilekben, tűzoltó habokban és élelmiszer-csomagolásokban is. A probléma az, hogy a PFOA - akárcsak a PFAS-csoport többi tagja - rendkívül lassan bomlik le a természetben, és az emberi szervezetben is hosszú távon megmarad. Emiatt ezeket a vegyületeket gyakran "örök vegyi anyagoknak" hívják.

Related posts