Kész, vége, elérkezett a Nutella utolsó órája?! – A kávé, a csokoládé és a sör is komoly fenyegetés alatt áll!

Konyhánkat, megszokott ízeinket sem kíméli az éghajlatváltozás. Kedvenc finomságaink veszélyben vannak.
Sokan még mindig hajlamosak elbagatellizálni a klímaváltozás kérdését, mintha az csupán egy távoli probléma lenne. Pedig a valóság az, hogy ez a jelenség már itt van velünk, és minden egyes nap hatással van életünk különböző aspektusaira. A klímaváltozás megállíthatatlannak tűnik, és sajnos a következményeivel már most is szembesülnünk kell. Gondoljunk csak arra, hogy mennyi hagyományos növényfaj tűnik el a szárazabb éghajlatok és az új kártevők miatt. Kertjeinkben egyre több invazív növényfaj jelenik meg, és új vírusok, baktériumok támadnak meg minket. A klímaváltozás hatásai a konyhánkat sem kímélik: sok olyan élelmiszerről és kedvenc ételünkről kell majd lemondanunk, amelyek eddig bőségesen szerepeltek a boltok polcain. Az ízletes falatok, amelyekre annyira vágyunk, komoly veszélybe kerültek. Az idő sürget, és eljött az ideje, hogy komolyan foglalkozzunk ezzel a kihívással, mert a következmények messze túlmutatnak a mindennapi életünkön.
Kedvenc ínycsiklandó ételeink és italaink veszélyben forognak, hiszen a klímaváltozás hatásai már a táplálkozási szokásainkra is kihatnak.
A sör ipara komoly kihívásokkal néz szembe, amelyek között a klímaváltozás is jelentős szerepet játszik. A Quibit.hu legfrissebb beszámolója szerint egy brit-cseh kutatócsoport 2023-ban figyelmeztetett arra, hogy a sör ízét meghatározó komló különösen érzékeny a magas hőmérsékletekre. A meleg időjárás nemcsak a komló termését csökkenti, hanem annak minőségére is káros hatással van, mivel az aromáért felelős alfasav-tartalom csökken. Ráadásul az árpa, a sör másik alapvető összetevője, szintén nehezen alkalmazkodik a melegebb éghajlatokhoz. A komló és árpa terméshozamának csökkenése pedig egy negatív spirált indíthat el a sörgyártásban, ami hosszú távon a sör élvezeti értékének csökkenéséhez vezethet.
Ha a nedűk világában kalandozunk, nem mehetünk el amellett, hogy a bor is komoly kihívásokkal néz szembe. Közel sem kell messzire utaznunk ehhez: nemrégiben beszámoltunk arról, hogy vármegyénkben tombol az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma, amely ellen a gazdák sajnos teljes tehetetlenségben szenvednek. Ezen kívül számos új betegség is nehezedik a gyümölcsökre, a globális felmelegedés következményeként. Egy tavalyi tanulmány szerint a jelenlegi borvidékek akár 70%-a is elveszítheti alkalmasságát a szőlőtermesztésre. Ugyanakkor nem szabad elveszíteni a reményt: olyan új területeken is megnyílhatnak a szőlőtermesztés lehetőségei, ahol ma még elképzelhetetlennek tűnik. Így van esély arra, hogy a bor továbbra is részese legyen életünknek, de a magyar borászat biztosan jelentős átalakuláson fog keresztülmenni, és valószínűleg több kedvelt borfajtától is búcsút kell intenünk.