Hogyan alakult át a McDonald's egy egyszerű hot-dogos bódéból a világ legismertebb gyorséttermévé? A történet egy ambiciózus vállalkozó, Ray Kroc elképzeléseivel kezdődött, aki felfedezte a testvérpár, Richard és Maurice McDonald által üzemeltetett kis ét


A McDonald's neve mára szinte egyet jelent a gyorséttermek világával, de a sikerhez vezető útja nem volt mindig sima. Kíváncsi vagy arra, hogyan alakult ki ez a hatalmas franchise-birodalom? Miért volt olyan nagy a csoportosulás a magyarok körében 1988-ban? És miért érzik sokan manapság, hogy a márka már nem az, ami régen volt? Fedezzük fel, mi rejlik a híres zsömle mögött!

A világ egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő márkája valójában egy meglepően szerény kezdetből indult. Az 1930-as évek végén Richard és Maurice McDonald egy hot-dog árusító bódét üzemeltettek Kaliforniában. Hamarosan rájöttek, hogy a hamburgerek iránti kereslet sokkal nagyobb. Így 1940-ben megnyitották első éttermüket San Bernardinóban, ahol egy minimalista menü, villámgyors kiszolgálás és szigorúan meghatározott munkafolyamatok jellemezték működésüket.

Ez volt az alapja annak, amit ma "fast food"-ként ismerünk. De a sztorit nem ők vitték sikerre.

1954-ben Ray Kroc, aki tejturmixgépek forgalmazásával foglalkozott, felfedezte, hogy a McDonald testvérek által kidolgozott üzleti modell potenciálisan világméretű sikerre viheti az ötletet. Egy év elteltével, 1955. április 15-én, a chicagói Des Plaines kerületben megnyílt az első franchise McDonald's étterem, amely új korszakot indított el az étkezési kultúrában.

Related posts