Ezért imádja a fél világ: a currys csirke valódi titka

A currys csirke elkészítése szinte olyan könnyedén megy, mint egy klasszikus csirkepörkölté, csupán annyi a különbség, hogy itt egy gazdagabb fűszerkombinációra van szükség. A különböző ízek harmóniája igazán izgalmassá varázsolja ezt az ételt.
Ha valóban különleges és megnyugtató ételre vágysz, ami még a legszürkébb napokat is felélénkíti, akkor a currys csirke az ideális választás számodra.
Ahogy az estéket egyre inkább elnyeli a sötétség, gyakrabban érezzük, hogy a konyhában állva vágyunk arra, hogy elutazzunk a világ távoli sarkába. Olyan helyre, ahol az egzotikus fűszerek illata és a színek vibrálása teljesen más dimenzióba repít minket, eltávolítva a megszokottól. Amikor a hideg és esős, de mégis rövid délutánok lassan átadják a helyüket a végtelennek tűnő estéknek, és a remény lassan kezd eltűnni, van egy étel, amely képes megidézni az ízek és élmények varázslatos kavalkádját: ez nem más, mint a currys csirke.
Ez az egytálétel nem csupán finom és laktató, hanem egy valóságos kulturális örökség is, amely az évszázadok során szinte minden kontinensen meghonosodott és persze alaposan átalakult. Bár a curryt sokan kizárólag Indiához kötik, maga a szó és a fogalom ennél sokkal tágabb. A "curry" valójában a britek által elterjesztett gyűjtőfogalom, amely a Dél-Ázsiában (főként Indiában és Srí Lankán) elterjedt, fűszeres, szószos ételeket írja le. Az igazi csoda a fűszerkeverékben, azaz a masalában rejlik. Ez a keverék lehet száraz, mint a garam masala, vagy paszta, mint a vörös vagy zöld curry.
Egy igazi indiai curry sosem ugyanolyan, mint a többi, hiszen minden curry más és más, egyedi. A fűszerek, mint a kurkuma (ami a jellegzetes sárga színt adja), a római kömény, a koriander, a gyömbér és a chili, a régió, a család és az egyéni ízlés szerint variálódnak. Egy dél-indiai curryben a kókusztej és a tamarind dominálhat, míg északon a tejszín, a joghurt és a gazdagabb fűszerezés a jellemző.
A currys csirke az indiai kivándorlás és a gyarmatosítás útján terjedt el világszerte. Nagy-Britanniában ma már az egyik nemzeti ételnek számít - a Chicken Tikka Masala valószínűleg a leginkább ikonikus példa erre. Ereje a sokoldalúságában rejlik. Készíthetjük gyorsan, kevés alapanyagból is, vagy szánhatunk rá több időt, gazdagítva zöldségekkel, hüvelyesekkel. A lényeg, hogy a csirke puha és szaftos maradjon, a szósz pedig mély, gazdag ízű.
Ez a recept egy könnyen elkészíthető, gyors és krémes változat, amelyet viszonylag rövid időn belül varázsolhatsz az asztalra.
A titokzatos csirkés curry varázsa abban rejlik, hogy milyen különleges ízekkel ajándékozza meg az étkezéseket. Kísérjük ezt a fenséges fogást egy illatos körettel: pároljunk hozzá rizst, lehetőleg a basmati vagy jázmin fajták valamelyikét, hogy a fűszerek harmóniája még inkább érvényesüljön.