Fedezd fel Magyarország születésnapi tortáját – bemutatjuk az idei nyertes csodát!


A Magyar Cukrász Ipartestület 2025-ben immár tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. Ez az esemény nem csupán egy verseny, hanem egy ünnep is, amely augusztus 20-án, Szent István napján, hazánk szimbolikus születésnapján kerül megrendezésre. Célja, hogy méltóképpen tükrözze a magyar cukrászat gazdag hagyományait, értékeit és kreatív szellemét, lehetőséget adva a cukrászoknak, hogy bemutassák tehetségüket és innovatív ötleteiket.

Idén a cukrászmesterség kiemelkedő eseményeként a "Magyarország Tortája" versenyt a "Dobostorta 140" tematika köré szervezték meg, tiszteletet adva Dobos C. József legendás alkotásának, amely hungarikummá vált. A torta megalkotása 1884-re tehető, azonban a nagyközönség először 140 évvel ezelőtt, 1885-ben, a Budapesti Országos Általános Kiállításon ismerhette meg ezt a különleges édességet. Ezzel a versennyel a mester munkássága előtt is fejet hajtunk, ünnepelve a magyar cukrászat e jeles ékkövét.

A versenyzők számára a kihívás az volt, hogy a nevezett tortájukban a klasszikus dobostorta összetevőit alkalmazzák, ám szabadon variálhatják azok mennyiségét és rétegezését. A kötelező alapanyagok között szerepeltek a tojás, a cukor (vagy annak karamell változata), a vaj, az étcsokoládé, valamint a Bourbon vaníliás cukor vagy a vaníliarúd. Továbbá, a versenyzőknek legalább két más kategóriából is választaniuk kellett, amelyek a következőkből álltak: a Kárpát-medencében őshonos fűszerek (mint a kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor), a hungarikum pálinkák, vagy a helyi szőlőfajtákból készült borok (például barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka; illetve szőlőfajták, mint a kéknyelű, furmint, hárslevelű és kadarka). Ezen kívül az őshonos magyar gyümölcsök (mint a berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye és szilva) is szerepeltek a választási lehetőségek között. A feladat tehát nemcsak a hagyományos ízek kreatív újragondolását, hanem a helyi alapanyagok gazdag felhasználását is megkövetelte.

A győztes alkotás, azaz 2025-ben Magyarország Tortája a "DCJ STÍLUSGYAKORLAT" lett, amit Balogh László és Kis Roland készítettek a gyulai Kézműves Cukrászdában. Az alkotók elmondása alapján "a torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládé vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál."

Főbb alkotóelemei a csokoládé, a karamell, a meggypálinkával ízesített zselé, amit mandulapraliné és a grillázs, illetve tejcsokoládé glazúr egészít ki. Ráadásul a torta alsó piskótalapja a klasszikus doboscukorral van áthúzva, ami roppanós réteget képez és tiszteleg a Dobos C. József által megalkotott eredeti mű előtt.

A megszokott tradíciók szerint idén is megválasztották a cukormentes torták győztesét, immár 14. alkalommal. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által rendezett verseny alapanyagainak listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége hagyta jóvá. Az idei diadalmas alkotás az "ÁLMODOZÓ" névre hallgat, melynek megálmodója Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda tehetséges cukrásza, aki tavaly a Magyarország Tortája című díjat is elnyerte.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi, ráadásul hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut, enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi. A rétegek között rejtőzik a csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.

Egy szelet "Álmodozó" energiatartalma 231,1kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet. De mindenki bátran fogyaszthatja, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

Related posts